Interview met Patty van Delft

Patty’s nieuwe boek “Drägan Duma – Een Onbreekbare Band” is uit, en dat mag gevierd worden. Na haar succesvolle trilogie is een vierde deel verschenen, een soort prequel die los staat van, maar zich wel afspeelt in, dezelfde fantastische wereld vol draken. Een hele eer dat ik haar blogtour mag inluiden.

(Foto bron: https://twitter.com/pattyvandelft )

Patty schrijft Nederlandstalige Young Adult Fantasy Boeken. Haar serie Drägan Duma is populair onder de jonge fantasy lezers en dat is niet gek. Ze schrijft lekker vlot, haar taalgebruik is toegankelijk en haar karakters zijn gegroeid uit liefde. Ik ben zelf stiekem ook verliefd geworden op haar schrijven nadat ze mij een stuk van haar nieuwe boek toestuurde om te proeflezen. Dat haar nieuwste deel dus een aanrader is durf ik meteen al te stellen. Ook op evenementen doet ze het goed en komen lezers graag bij haar in de rij. Naast een goede schrijfster heeft ze ook een brede keuze uit leuke merchandise voor haar boeken: t-shirts, mokken, ansichtkaarten of kettinkjes. Het is moeilijk om je niet te laten verleiden door de wondere fantasiewereld die Patty ons als lezer voorlegt.

Over het boek:

Na de Drägan Duma trilogie nu een prequel. Hoe ben je daartoe gekomen?Dit verhaal kwam eigenlijk al tot leven tijdens het afronden van Het Zwarte Kristal, het laatste deel in de Drägan Duma trilogie. Ik merkte dat ik nog niet klaar was met de wereld, al was het verhaal van Jill en Libertalia dan afgelopen. Ook wilde ik graag een strand-alone schrijven zodat mensen kennis kunnen maken met Drägan Duma zonder gelijk aan een serie vast te zitten. Vooral de manier hoe de band tussen mens en draak tot stand was gekomen had mijn aandacht. En ook de strubbelingen die hiermee gepaard gaan. Want zeg nou zelf, een grote ontwikkeling gaat nooit echt soepel, toch?

-Kan je ons iets vertellen over de helden van dit verhaal?
De draken zijn gevlucht vanuit de Buitenwereld (onze wereld) naar Drägan Duma en proberen daar een nieuw leven op te bouwen. Ze komen er al snel achter dat ook hun nieuwe wereld verscheurd wordt door oorlog.

In het verhaal volg je Feniksa Drakena, een avontuurlijke jonge dame die samen met haar twee broers opgroeit op in Slot Silverfang. Haar familie behoort tot de machtigste ter wereld en zij wordt vanaf haar geboorte voorbereid om als vrouwe over het Slot en de bijbehorende landerijen te heersen. Maar Feniksa kan zich slechts met moeite in haar rol schikken. Hunkerend naar vrijheid zet ze zich af tegen haar ouders.

Dan wordt ze uitgekozen om zich te verbinden met Danaleth, een groene draak, en hoewel ze doodsbang is voor draken grijpt ze haar kans op ontsnapping naar de Drägannymarai met beide handen aan.

Al snel komt ze erachter dat ook drakenridders verantwoordelijkheden en plichten hebben en dat het leven harder is dan ze ooit had verwacht. En wanneer haar plichten botsen met de loyaliteit aan haar familie, komt zij voor een haast onmogelijke keuze te staan…

-Wat zijn volgens jou de belangrijkste thema’s uit dit boek?
Moeilijke keuzes moeten maken, angst voor het onbekende, zelfontwikkeling en jezelf leren accepteren, diepe banden aangaan en een wanhopige strijd om te overleven.

-Wat vond je het uitdagendste toen je dit deel schreef?
Omdat ik tot nu toe alleen een serie over Drägan Duma had geschreven vond ik het uitdagend om een stand-alone te schrijven. In een serie heb je veel langer de tijd om het verhaal neer te zetten. Met een opzichzelfstaand boek moet alles in één kloppen en afgerond worden. Dat had ik nog nooit gedaan! Verder vind ik het altijd heel moeilijk om mijn personages iet aan te doen. Er zijn schrijvers die het heerlijk vinden om hun personages te martelen, maar ik zit regelmatig huilend achter de computer hahaha!

-Met welk karakter identificeer jij jezelf het meest?
Bij dit boek gek genoeg het meest met Dasragh, de wilde draak die er alles aan wil doen om zijn familie en volk te redden, zelfs als dat betekent dat hij zijn eigen wensen en behoeften moet opofferen. Ook Feniksa heeft wel trekjes van mij.

 

Over jouw vlog:

-Je hebt een vlog waarop je ook schrijftips geeft. Wil je daar wat meer over vertellen?
Ik heb een YouTube kanaal die ik heb aangemaakt voor de boektrailer van Drägan Duma. Toen ik dat kanaal eenmaal had vond ik het eigenlijk zonde om er verder niks mee te doen. Dus ben ik in eerste instantie collega’s gaan interviewen over hun boeken om ze in het zonnetje te zetten, ik ben namelijk een groot voorstander van meer aandacht voor boeken van eigen bodem en niet alleen omdat ik zelf schrijf hahaha! Toen ik steeds meer vragen kreeg van lezers die zelf ook wilde schrijven besloot ik om daar meer aandacht aan te besteden. Vandaar dat ik de serie “Tips & Tricks voor beginnende schrijvers ben gestart” om te delen wat ik inmiddels geleerd heb over het schrijven van verhalen. De serie bestaat uit korte filmpjes waarin ik tips geef, van het beginnen aan een verhaal tot het punt dat je je werk uit wilt geven.

-Welke tip raad je (beginnende) schrijvers aan om te bekijken?
Aangezien het een serie is waarbij verschillende punten en diverse stadia van schrijven aan bod komen raad ik aan om de hele serie te kijken en eruit te halen waar je wat aan denkt te hebben. Maar de belangrijkste tip die ik kan geven is: Schrijf in eerste instantie voor jezelf! Niet omdat je graag gepubliceerd wilt worden of denkt rijk te kunnen worden met een boek, maar omdat je het echt leuk vindt. Schrijven is namelijk een beroep waarbij veel meer komt kijken dan alleen maar even een verhaaltje schrijven en dat houd je alleen vol als je er ook echt plezier in hebt!

-Wat was de gekste vraag die je ooit gestuurd is?
Hmm, ik krijg heel veel vragen maar vind ze eigenlijk geen van alle echt gek hahaha! Wel merk ik dat mensen het zich graag gemakkelijk maken, ze sturen liever een vraag dan dat ze zelf even gaan googlen. Waar mijn boeken te koop zijn bijvoorbeeld hahaha.

(Foto bron: https://pattyvandelft.com/ )

Over jou:

-Je staat wel eens op evenementen om te signeren, hoe ziet zo’n dag er voor jou uit?
Ook daar heb ik een filmpje over gemaakt! Die kun je hier vinden: https://youtu.be/wkruXtfw1aI

Dat is gelijk een goed voorbeeld dat er meer achter het leven als schrijfster zit dan je in eerste instantie zou denken. De beursdagen hebben veel voorbereiding nodig, zijn erg zwaar om te doen, maar ook heel erg leuk omdat je echt in contact komt met je lezers.

-Staan er nog signeersessies op de planning?
Absoluut! Sowieso ben ik weer drie dagen aanwezig geweest op Castlefest dit jaar. Verder heb ik een kalender op mijn site staan waar je kunt zien wanneer ik ergens aanwezig ben om te signeren. Ook ben ik van plan om dit jaar nog een boekhandeltour te doen, maar die data zijn nog niet bekend.

Bedankt Patty! We zullen je site goed in de gaten houden en hopen dat je een mooie lange signeertour mag maken later dit jaar! Bekijk Patty’s site hier: https://pattyvandelft.com/

Tags: , , , , , , ,