Ordo Entia: Openbaring – Esmeralda van Belle

Geheime genootschappen en mythische dieren. De jonge Jeroen ontvangt een geheimzinnige brief na de dood van zijn vader. Hij blijkt een bijzonder talent te hebben geërfd. Maar zijn moeder is minder blij met de keuzes die hij hierna maakt. Laat je meenemen in een avontuur over goed tegen kwaad, familiegeheimen, en vooral veel legendarische wezens, in deze Young Adult Urban Fantasy.

Het Verhaal
Jeroen’s vader is een jaar geleden omgekomen na te zijn aangevallen door een hond. Een beetje knullige dood, vind Jeroen zelf. Hij heeft het er moeilijk mee. Zijn moeder is streng en onrechtvaardig, en wanneer Jeroen een geheimzinnige brief vindt die aan hem gericht is besluit hij dan ook om er ‘s nachts op uit te trekken. Hij ontmoet Bram, lid van een geheime orde, die hem vertelt over de dood van zijn vader. De keuze is nu aan Jeroen of hij de taak van zijn vader wil overnemen: het trainen van mythische wezens. Maar de Ordo Entia is niet de enige geheime organisatie die zich met de mythische wezens bezig houdt. Terwijl Ordo Entia de wezens wil beschermen, wil Aretikos deze gevaarlijke wezens liever uitschakelen.

De Schrijfstijl
Esmeralda schrijft vlot en met veel dialogen. Ze geeft een inkijk in de gedachten van hoofdpersonage Jeroen, een jonge tiener die aan het begin van het verhaal vooral verdrietig en woedend is. Hij heeft het moeilijk met de dood van zijn vader en zet zich hard af tegen zijn moeder, al weet hij dat ze gelijk heeft. Zijn belevenis wereld wordt goed uitgeschreven.

Mythische Wezens en waar je ze kan vinden
Het verhaal geeft een algemeen Harry Potter en Fantastic Beasts and Where to Find Them gevoel. Niet alleen vanwege de opzet: de start met de brief, de geheime orders, de magie en de wezens die we vooral kennen vanuit de mythologie. Maar ook de manier waarop de Ordo Entia omgaat met de wezens die zij beschermen. Een warm en spannend avontuur vol herkenbare elementen die het boek aantrekkelijk maakt.

Daarnaast is het boek beschreven als een young adult urban fantasy. Het speelt zich af in een hedendaagse wereld waar het mystieke naast het gewone dagelijkse leven plaatsvindt. De wezens zijn ‘geheim’ en de orde probeert dat zo te houden. Esmeralda haalt de Pest aan om de oprichting van de orde te verklaren – een verhaallijn over een genootschap waar ik zelf wel meer over zou willen lezen. Zo verwerkt ze punten uit de geschiedenis in haar verhaal en combineert die met mythen en volksverhalen op een leuke en speelse wijze.

Jeroen is een typische puberende jongen die zich afzet, en daarmee het boek specifiek geschikt maakt voor tieners. Zijn kijk op de wereld is vooral uit eigen perspectief, draait om hemzelf, zijn keuzes zijn impulsief en doordat we zijn beleveniswereld volgen worden karakters om hem heen gepresenteerd als goed of slecht. Zo ook zijn moeder, waarmee hij vrij snel vervreemd raakt aan het begin van het boek. Maar de reacties van de karakters aan het begin van het boek zijn soms nogal gehaast geschreven, er mist communicatie. Logisch, want hierdoor kan Jeroen aan zijn avontuur beginnen. Als ietwat oudere lezer wel een punt van irritatie voor mij en voor de oudere lezers van young adult iets om rekening mee te houden.

Conclusie
Een echt tienerverhaal dat leuk inhaakt op de huidige rages rond mythische wezens en de toverwerelden. De gebeurtenissen in dit verhaal zouden prima in onze huidige wereld kunnen plaatsvinden ondanks alle fantasy elementen en daarmee maakt het een aantrekkelijk boek voor ieder die van urban fantasy houdt.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,