Chateau d’If – Jack Vance

Een kort verhaal van Jack Vance, opnieuw uitgegeven als een piepklein boekje, en voor het eerst te verkrijgen op de Imagicon. Dat een korte novelle zo kan boeien. Een verhaal over de toekomst, over verveling, over nieuwsgierigheid en over eeuwig leven.

Het Verhaal
Gezet in de toekomst volgt de lezer een groep verveelde vrienden. Ze hebben een prettig leventje, ze hebben genoeg geld om rond te komen, maar ze vervelen zich. En dan is er daar ineens een advertentie over een nieuwe onderneming. Chateau D’If beloofd de bezoeker een opwindend avontuur. De vrienden leggen geld in en dobbelen wie mag gaan. De vriend die wint lijkt beter uit het chateau te komen dan hij erin was gegaan, rijker en met een knappe vrouw. Enig nadeel, hij lijkt zijn vrienden te zijn vergeten of hij negeert ze met opzet.

In een hernieuwde poging gaat Roland Mario, één van de vijf uit de vriendengroep, het avontuur aan. Want als zijn vriend er zoveel rijker uitkomt, dan wil hij dat ook wel. En daarnaast, ze wilden dolgraag weten wat er nou precies voor avontuur beloofd wordt. In deze toekomst waar mensen zoveel hebben en zich zo snel vervelen, zijn er toch nog enkele dingen die nog niet uitgevonden zijn. En misschien heeft dit avontuur wel met één van deze dingen te maken?

Schrijfstijl
Een prachtig kort verhaal van de Meester in de stijl die we van hem gewend zijn. Slinksheid, intelligentie, het is nodig om de ‘vijand’ te slim af te zijn en tot een goed einde te komen. Vanaf begin tot eind zit de lezer te duimen voor het hoofdkarakter Mario. Zal het goed komen? Maar belangrijker, hoe gaat hij de tegenstander te slim af zijn? Kennis is macht in deze scifi fantasy. Een boek dat ik niet kon neerleggen en in één ruk vol plezier heb uitgelezen. Heerlijk verhaal en een aanrader voor één ieder die houdt van intelligente protagonisten, schelmen, avontuur, toekomst verhalen en architectuur.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,