Star Wars : The Last Jedi – Jason Fry

Kan je geen genoeg krijgen van Star Wars? The Last Jedi vertelt het verhaal van de film en meer. Krijg een betere kijk in de levens van Luke Skywalker en Rose Tico, leer meer over het karakter van Hux en lees over de innerlijke strijd van Rey and Kylo. Een leuke uitbreiding op de film.

Het Verhaal
Met het steeds dunner wordende verzet lijkt er slechts één hoop op overwinning en vrede: Luke Skywalker. Hij is de laatste van de Jedi’s en het is aan Rey om hem  te overtuigen zich te mengen in de strijd. Een lastige opgave, want Luke heeft zich verscholen in een uiteinde van het universum en zich afgesloten van de Force. Ondertussen heeft de Eerste Orde de achtervolging op het verzet ingezet en weet hun zelfs door de hyperruimte te tracken. Zal Luke zijn zus Leia en het verzet te hulp komen? Kunnen Poe, Finn en Rose de tracker vand e Eerste Orde uitschakelen? En waarom ziet rey steeds Kylo Ren verschijnen?

Schrijfstijl
Fijne zinnen die vloeien. Jason Fry schrijft zoals het hoort. Hij geeft details over karakters, over omgevingen en over gedachten. Zo komen wij als lezer veel meer te weten over wat Luke heeft uitgespookt tussen de verhalen in en hoe Leider Snoke denkt over zijn Generaal. Dat geeft het verhaal van de film meer diepgang. Voor al deze extra scènes en ingevoegde gedachten is gebruik gemaakt van alternatieve versies van het script voor de film en van de input die door de regisseur Rian Johnson gegeven is. Fry schrijft dit alles soepel aan elkaar en weet van begin tot einde te boeien. Uniek in de nieuwe Star Wars reeks waarbij zinnen vaak kort zijn, omschrijvingen niet altijd toereikend, en het verhaal nog wel eens van de hak op de tak wil vliegen waardoor het moeilijk is je concentratie erbij te houden. Wat dat betreft is The Last Jedi het beste boek uit de nieuwe Star Wars reeks en eentje waarbij de karakters vertrouwd aanvoelen.

Orde en Verzet
Een leuke toevoeging dus aan het film universum. Maar het boek biedt meer dan extra scènes. Zo zetten vooral de inzichten in de karakters de lezer aan het denken. Want Snoke heeft er een handje van om vooral op Hux te fitten. En laat Hux nou toch een beter inzicht op de situatie te hebben dan bijvoorbeeld Kylo Ren. Het doet je twijfelen of Snoke iets weet wat niet weten en hoe dit zich zal voortzetten in het volgende deel.

Dat de toekomst van het verzet wankelt wisten we al, maar nu is de situatie van de Eerste Orde net zo precair. En wat zal de relatie tussen Rey en Kylo met zich meebrengen? Was daar een vonk? Een stukje begrip? Of is die kans bekeken? Ook voor Reylo shippers dus extra materiaal om te tanden in te zetten en over te speculeren.

Als het boek iets doet, dan is het vooral nieuwsgierig maken. Fry schrijft vlot en fijn, en alle karakters krijgen hun eigen momentje prime-time. Het verhaal wijkt niet af van de film maar gaat wel dieper op sommige zaken in, en vooral de gevoelens van de karakters worden meer uitgelicht. Het blijft een verhaal vol actie en avontuur, met hier en daar een vrolijke noot tussen alle verliezen door. Voor alle liefhebbers van Star Wars een mooie toevoeging aan de collectie.

Tags: , , , , , , , , ,