Mary Poppins – P.L.Travers

Verwacht niet de mierzoete Mary vanuit de Disney films. Dit is de klassieke Poppins met een nieuwe vertaling en nieuwe illustraties. Bereid je voor om meegenomen te worden op bizarre avonturen door het beroemdste kindermeisje ter wereld.

Het Verhaal
Ze is gekomen met de oostenwind: Mary Poppins. Een mysterieuze jonge vrouw. Meneer en mevrouw Banks zijn ongelofelijk blij met haar komst. Mevrouw Banks omdat het vorige kindermeisje plotseling is opgestapt, en Meneer Banks omdat hij bang was dat er horden meisjes zouden reageren op de oproep die ze in de krant hebben geplaatst voor een nieuw kindermeisje. Bang voor rijen sollicitanten voor de deur die het verkeer zouden ontregelen, is meneer Banks opgelucht dat hij nu geen agent hoeft te betalen om het verkeer om te leiden.

Welkom in het huis van de familie Banks.

Mary wordt het nieuwe kindermeisje van de vier kinderen Michael, Jane, en de tweeling Barbara en John. Al meteen bij aankomst maakt ze een indrukwekkende entree. Het is alsof de wind haar naar de voordeur blaast en ze weet de trap op te ‘klimmen’ door via de trapleuning omhoog te glijden. Het is meteen duidelijk dat Mary wonderen met zich meebrengt. Wat volgt zijn bizarre avonturen, buitengewone verschijnselen en wonderlijke verhalen. Mary blijft totdat de wind van richting draait, en dan verdwijnt ze zoals ze gekomen is.

Schrijfstijl
Een prachtige vertaling van het origineel door P.L. Travers, goed vertaald door Tiny Fischer en met prachtige silhouet illustraties door Geertje Aalders. De hoofdstukken zijn vloeiend, makkelijk te lezen en zeer aantrekkelijk voor kinderen. Hoofdstukken waarin één van de kinderen een slechte dag heeft en zich misdraagt worden afgewisseld met grappige en minder serieuze belevenissen waardoor het makkelijk is om het boek even aan de kant te leggen en later verder te lezen. De afwisseling is fijn, het zorgt er onder andere voor dat serieuzere thema’s worden afgewisseld met een lach. Want de kinderen van de familie Banks kunnen zich misdragen maar zijn eigenlijk wanhopig om de aandacht van hun ouders te krijgen.

Thema’s
Een boek over kinderen die de aandacht van hun ouders missen, en een boek over opvoeding. Mary is streng, ijdel en consequent. Ze vertelt weinig, legt nog minder uit, en kan om weinig lachen. Toch kunnen de kinderen haar steeds meer waarderen en zijn ze uiteindelijk dol op haar. Hoe komt dit? Ze weten dat Mary buitengewone avonturen met zich meebrengt, maar er is meer. Mary is interessant, mysterieus, en de kinderen hebben haar aandacht.

Mary is een jonge vrouw die haar zin weet door te drukken. Zo krijgt ze het voor elkaar dat haar vrije middag valt op de dag die zij wilt, en langer duurt dan wat mevrouw Banks haar had willen geven. Ze betrekt de kinderen bij haar eigen leven, iets dat vooral Michael en Jane erg missen. Hun ouders zijn grotendeels afwezig in de verhalen en bemoeien zich weinig met hun kroost. De kinderen mogen mee op bezoek bij haar oom, die toevallig lachend tegen het plafond hangt. Michael en Jane moeten hier ook zo hard van lachen dat ook zij gaan zweven. Andere mensen uit het gebouw vinden dit niet uitzonderlijk. Het lijkt normaal te zijn dat mensen en hun meubilair kunnen zweven. Alleen Mary is geïrriteerd van dit gedrag en snauwt tegen de kinderen dat ze zich misdragen door zo bij haar oom te gaan hangen. Daarmee blijft Mary een toonbeeld van gedrag zoals het hoort of verwacht wordt van nette mensen én nette kinderen. Het is passend voor een net kindermeisje.

Andere hoofdstukken zijn een speling op oude Engelse kinderrijmpjes. Zo is er bijvoorbeeld een verhaal over een rode koe die over de maan moet springen.

Klassieke Poppins
Deze vertaling is een trouwe heruitgave van het originele P.L. Travers boek. Mary Poppins is een reeks verhalen waarvan dit het eerste boek omvat. Toch is deze uitgave niet helemaal zoals het origineel. Dat komt omdat de reis met het kompas vanuit één van de hoofdstukken oorspronkelijk verschillende culturen liet zien, maar dit leidde in het verleden al tot controversie. Mary Poppins is daardoor een verhaal dat gebannen is geweest in verschillende landen. Totdat Travers de mensen verving met dieren, en dat is dan ook de versie die we in dit boek lezen. Het past in het geheel, maakt het hoofdstuk wel wat absurder, maar daarmee is het ook meteen een mooi voorbeeld van een allegorie.

Westenwind
Een vrolijk verhaal van losse avonturen over Mary Poppins en haar vrienden, familieleden en kennissen. De warmte die de kinderen van de familie Banks zochten, de aandacht die ze mistte, vinden ze in Mary. Zij is de vrouw die hun de grenzen aangeeft die ze zoeken.

Mary Poppins is het eerste deel van de Poppins reeks geschreven door P.L. Travers en een bijzonder verhaal vol absurde gebeurtenissen. Voor ieder kind die van dit soort wonderlijke avonturen droomt of die zit te wachten op een eigen wonderlijke kinderjuf, een aanrader. En met die mooie kaft zal dit boek in geen enkele kast misstaan.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,