De Augurschool – Thur Breukers

Een toekomst waarin kinderen met speciale gaven op een aparte school komen…. In De Augurschool volgt de lezer Peter Taylor, een veertienjarige jongen die zulke speciale gaven heeft. Een verhaal over goed en kwaad, parallelle werelden en vriendschap.

Het Verhaal
Peter Taylor is een veertienjarige jongen die speciale gaven heeft. Zijn droom is dan ook om die gaven te mogen gebruiken om anderen te beschermen of gelukkig te maken. Dit kan je leren op de augurschool.

Wanneer hij daar aankomt voor het toelatingsexamen komt hij Anya tegen. Zij is een meisje uit India en ondanks dat ze elkaar nog nooit in het echt gezien hebben kent Peter haar al. Met zijn gave kan hij uit zijn lichaam treden en rondreizen. Anya heeft de gave om te weten of iemand de waarheid spreekt en is verrast dat Peter haar al eens eerder gezien heeft. Ze besluiten samen de toelatingstest te doen. En dan blijkt dat hun gebundelde krachten hen een krachtig koppel maakt.

Schrijfstijl
Thur Breukers heeft een prettige schrijfstijl en het is makkelijk om je in de jongeren in te leven. Dat er op de achterflap van het boek staat dat hij ooit dokter geweest is komt wel enigszins in zijn werk naar voren. Veel mysterieuze gebeurtenissen en de werkingen van de gaven worden uitgelegd en bijvoorbeeld gekoppeld aan breinactiviteit. Dit brengt wat wetenschappelijks in de fantasievolle wereld die een afspiegeling is van de onze.

Een School Zonder Magie
Door zijn wetenschappelijke en biologisch verklaringen weet Thur een fantasy te schrijven zonder tovenarij of magie. Want al kunnen de leerlingen zich teleporteren, hypnotiseren of zelfs naar parallelle werelden reizen, het is geen kwestie van tovenaarsstokjes of elfjespoeder. Dat geeft het boek meteen zijn charme en onderscheidt het van bijvoorbeeld boeken zoals Harry Potter. En toch weet het een Harry Potter gevoel met zich mee te brengen (en niet alleen omdat er een Lucius is meespeelt). Het gaat ook over vrienden met speciale talenten die elkaar ontmoeten op een bijzondere school en die tegen het kwaad moeten strijden.

De manier waarop de gaven beschreven zijn doet het afwijken van bijvoorbeeld De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine. Dit verhaal is veel lichter qua toon en de gaven zijn veelal te linken aan wat wij kennen uit het paranormale.

Parallelle Werelden
Vriendschap en samenwerken zijn thema’s in het boek. En de karakters ontdekken en oefenen met hun talenten. Dit zorgt ook voor leuke verrassingen. Zo kunnen Anya en Peter wanneer ze samen werken naar parallelle werelden reizen waar ze hele nieuwe avonturen beleven.

Het is knap dat Thur dit allemaal in dit ene boek heeft weten te vatten en het is dan ook wachten of er een tweede deel zal komen.

Houd je van boeken over kinderen met bijzondere gaven, middelbare school boeken die net een tikkeltje fantasie bevatten, tijdreizen of paranormale gaven, dan zal je smullen van De Augurschool.

Tags: , , , , , , , , ,