Star Wars: Laatste Kans – Daniel José Older

Altijd al willen weten wat er vooraf ging aan de 2018 film Solo: A Star Wars Story? In Laatste Kans volg je de avonturen van Han Solo wanneer hij samen met Lando de strijd aangaat tegen de crimineel Fyzen Gor.

Het Verhaal

Han Solo is inmiddels getrouwd met Prinses Leia. Terwijl zij zich nog altijd druk bezig houdt met de politiek probeert hij voor hun jonge zoontje Ben te zorgen. Totdat ineens Lando in het midden van de nacht voor hun deur staat. Een vijand vanuit hun verleden is terug: Fyzen Gor. Met zijn nieuwe uitvinding, een zender genaamd Phalanx, wil hij de robots tegen de mensen keren. Tijd dus voor actie! Han en Lando zullen samen op zoek moeten gaan naar Fyzen. Uiteraard met hulp van Chewbacca.

Heel wat Han en een beetje Lando.

Altijd al benieuwd geweest naar de avonturen van Han Solo en Lando Calrissian? In Star Wars: Laatste Kans gaan we terug in de tijd en volg je Han in zijn queeste om de verschrikkelijke crimineel Fyzen Gor te verslaan. Ook als je niet zo bekend bent met alle Star Wars werken dan is dit verhaal goed te volgen.

Vergeleken met de andere recent uitgebrachte Star Wars werken is Star Wars: Laatste Kans een stuk fijner geschreven. De zinnen zijn voller en het taalgebruik is rijker dan bijvoorbeeld het werk van Chuck Wendig (Aftermath). Ook zitten er veel meer bekende karakters uit het Star Wars universum in dit verhaal. Veel bekende gezichten en bekende handelingen, dat geeft een vetrouwd gevoel.

Het is verfrissend om zowel Han als Lando te volgen in een avontuur die zich tussen de films afspeelt. Daarmee heeft Daniel wel wat risico’s genomen. Zijn Lando doet goed denken aan de Lando uit de films, maar zijn Han is van een man van weinig woorden naar een mopperaar gegaan. Een beetje out of character vergeleken met de oude films, maar wellicht meer in toon met de nieuwe canon materialen die in de afgelopen paar jaar verschenen zijn. En niet gek als je bedenkt dat dit boek vlak voor de uitkomst van de Han Solo film geschreven is. Daarmee heeft Han ook in dit verhaal de meeste ‘screen tijd’ en had het karakter van Lando wel wat meer en vaker in het boek naar voren mogen komen.

Chronologische Wirwar

Gebeurtenissen uit het verleden hebben invloed op het heden, en dat laat Daniel zien. Zijn verhaal bestrijkt een periode van vijftien jaar. En dat is meteen ook een van de zwaktes van het verhaal. Hoofdstukken beginnen met een tijdsaanduiding die varieert van ‘ongeveer vijftien jaar geleden’ tot ‘nu’, maar deze hoofdstukken wisselen elkaar zo vaak af dat de plot af en toe wat lastig te volgen is.

Het verhaal is gebouwd op de meer recente canon. Zo is er een grotere rol weggelegd voor Sana Starros, de zogenaamde ex-vrouw van Han. Zij verscheen voor het eerst in de Star Wars comics in april 2015 en lijkt een steeds belangrijkere rol te spelen in de nieuwe Star Wars verhalen. Een nieuwe stoere vrouwelijke protagonist. Leuk dus!

Minder Han, Meer Lando

Twijfel je nog over welk boek je het beste uit de nieuwe Star Wars reeks kan lezen? Qua schrijfstijl leest Laatste Kans een stuk beter weg dan de kort gefragmenteerde zinnen van Aftermath. De karakters zijn herkenbaarder, hun avonturen vullen de onbekende leegte van tussen de films in en sluiten netjes aan bij de nieuwe Han Solo film. Lando is geloofwaardig en trouw aan de versie die we vanuit de films kennen. Han Solo komt helaas wat minder waarheidsgetrouw uit de verf, maar dat mag de pret niet drukken. Zonder de vele tijdswisselingen per hoofdstuk had dit boek nog lekkerder gelezen. Maar niettemin, een leuke toevoeging aan het Star Wars fandom.

Binnenkort volgt er een recensie van het boek Star Wars: The Last Jedi. En ook het tweede deel van Chuck Wendig’s Star Wars: Aftermath Levensschuld komt eraan. Nieuwsgierig?

Tags: , , , , , , , , , , ,