Fulia 1, Scherven van het Verbond – Joost Uitdehaag

Wil je een fantasy die je niet weg kan leggen? Dan ben je aan het juiste adres. Dit is het spannende eerste deel van een historisch aandoende fantasy tweeluik over een apocalyptische wereld waarin de laatste hoop van de mensheid rust op de jonge priesteres Fulia. Een verhaal over strijd en vertrouwen, over vijanden en vriendschappen. Maar ook een verhaal over belangrijke keuzes.

Het Verhaal

Voor lange tijd streden de mensen in kleinere groepen tegen de monsters die Mirrax genaamd worden. Maar van de mensheid is steeds minder over. En dan verschijnt Fulia ten tonele. Zij zou wel eens de voorspelde Seinte kunnen zijn die de mensen kan herenigen in de strijd tegen de Mirrax. Maar Fulia heeft te kampen met vooroordelen, gevaren, heeft haar eigen geheimen en worstelt met haar eigen gevoelens. En hoe weet ze eigenlijk of ze de juiste keuzes maakt en niet onnodig mensen de dood in stuurt?

Een Fijne Heldin

Geschreven door een mannelijke auteur komt Fulia realistisch tot leven. Er waren wat momenten waar ik angstig was om haar reacties te zien, maar Joost weet haar personage van vlees en bloed te presenteren en geeft de lezer een kijkje in Fulia’s wezen. Zo handelt ze adequaat wanneer ze aan het begin van het verhaal overvallen wordt door twee pestjongens uit haar dorp. In menig literatuur boek die ik op school moest lezen was een scène zoals deze anders verlopen, en het is fijn om te zien dat Joost zich zo goed in een vrouwelijk personage weet in te leven dat hij haar een waardige verdediging geeft en een natuurlijke reactie. Want als vrouwelijke lezer gruwelde ik soms van de gevaren die ze onderweg tegen kwam, maar Joost stelde nimmer teleur. Fulia ís een heldin, een sterke jonge vrouw, al heeft ze dat zelf nog niet in de gaten.

Maar Fulia’s reputatie en heldhaftigheid vindt grotendeels zijn grondslag in de mensen om haar heen. Zo helpt Fulia’s moeder haar, ondanks de fouten die zij zelf in het verleden gemaakt heeft, en zo is er de prioresse die in de rol van trouwe mentor Fulia begeleidt. En niet te vergeten de belangrijke voorspellingen van vorige Seintes, van heiligen uit Fulia’s geloof. Zij geven een leidraad die doorslaggevend is in de keuzes die Fulia maakt.

Ieder personage die Fulia ontmoet brengt een ervaring mee, en dat maakt dat dit fantasie verhaal in een fantasiewereld zo makkelijk en heerlijk weg leest. De personages voelen echt. Ze hebben zwaktes, ze hebben fouten, sommigen proberen zich te beteren, anderen zijn juist koppig, maar ieder karakter beïnvloed Fulia zoals wij als lezers in het echte leven beïnvloed worden door de mensen die wij ontmoeten en waar wij waarde aan hechten.

Een Goede Dynamiek

De belangrijkste invloed op Fulia is haar vriendin Eymee. Hun dynamiek is verslavend. Fulia had veel dingen in het verhaal niet zonder haar gekund, maar ondanks haar belangrijke rol lijkt Eymee toch voor alle andere personages op de achtergrond te blijven steken. Met een reden die ik niet zal verklappen.

Ondanks dat zij het gevoel heeft dat zij minder van belang is, blijft haar relatie met Fulia één van de belangrijkste redenen waarom dit boek moeilijk is weg te leggen. En zelfs wanneer een liefdesinteresse in het spel komt weet Joost het verhaal te balanceren en geleidelijk weg te voeren van het voorspelbare gevaar van een verbroken vriendschap. Dat is knap. De twee heldinnen en hun vriendschap maken niet alleen hun tocht en queeste tot een succes, maar ook het verhaal zelf en Joost heeft dat dondergoed in de gaten en laat zich niet afleiden of verleiden om hun dynamiek af te zwakken door het toevoegen van een mannelijk personage.

Schrijfstijl

Joost schrijft heerlijk en met een brede woordenschat. Toch zijn de woorden die hij gebruikt niet archaïsch zoals vaak het geval is met fantasy, en dat is fijn want dat betekent dat ook jongere lezers of minder doorwinterde lezers het verhaal goed kunnen weglezen.

Personages worden uitgediept. Gevoelens en geheime agenda’s zorgen ervoor dat karakters tot echte mensen worden omgevormd. En zo blijkt ook weer dat niet alles altijd is zoals het lijkt, of niet iedereen is zoals je wellicht op eerste gezicht zou denken. Een mooi spel met vooroordelen, zowel van de karakters onderling als ingeworteld in deze middeleeuws aandoende cultuur.

De wereld die Joost gecreëerd heeft kent klassieke ridders en jonkvrouwen en doet denken aan onze geschiedenis boeken. Hij heeft een geloof geïntroduceerd die vooral vast hangt aan voorspellingen van heiligen, en die zoveel vorm gegeven dat het een begrijpelijke en geloofwaardige religie is. Zo wordt er wel een goddelijkheid aangeroepen met een vaste kreet waar een vast antwoord op is, kerkelijk bijna, maar die in andere regio’s met andere accenten worden uitgesproken. Kleine verschillen in onderlinge uitingen, en vooral het respect dat Fulia probeert te tonen door zich hierin aan te passen zodra ze in ander gezelschap is, maakt dat alles levend wordt voor de lezer.

De fantasie-elementen zijn dan ook voornamelijk te vinden in de beschreven wereld, de namen van de karakters, hun religie, maar vooral ook in hun vijand.

De Mirrax, grote angstaanjagende en bloeddorstige wezens, lijken te worden geleid door de oerdemon Achlais. In tegenstelling tot de mensen zijn zij geordend en lijken hun aanvallen gecoördineerd. De wezens zijn angstaanjagend en lijken moeilijk te verslaan. Al blijkt dit vooral een kwestie te zijn van de juiste wapens te hebben. Maar de Mirrax zijn met velen en één klap van een klauw is al genoeg om het zwakke mensengestel uiteen te rijten. Deze wezens verslaan is een ingewikkelde opgave, maar één die niet onmogelijk is. Mits de mensen gaan samen werken.

Op Naar Deel 2

Een aanrader voor fantasie liefhebbers die houden van ridders en strijd, die zoeken naar goede vrouwelijke heldinnen met een vriendschappelijke en sterke chemie, met enkele Lord of the Rings-achtige elementen (zoals de steden/burchten en de strijd scènes), met een bijna Xena-Gabrielle-achtige dynamiek tussen de twee vrouwelijke hoofdkarakters, met een heldin die nauwelijks vecht en een heldin die juist heel goed is in de strijd. Een verhaal vol koppigheid, mensen die mensen zijn en elkaar tegenwerken of hun kop in het zand steken om gevaar te negeren, maar ook vol vriendschappen en vertrouwen. Een boek met een reis, met een queeste, maar ook met strijd.

Dit boek was moeilijk weg te leggen. De schrijfwijze van Joost en diens gecreëerde wereld en personages deden mij smachten naar meer. En dan het einde, een goede cliffhanger. Hongerig begin ik aan het tweede deel. Ik kan alleen maar hopen dat de vriendschap die ik zo waardeer tussen Eymee en Fulia stand houdt, dat haar liefdesinteresse uit het beeld gaat verdwijnen (de liefde tussen vrienden voelt belangrijker aan dan die andere vorm van liefde), dat zij hun doel gaan bereiken en dat het volgende deel net zo fijn mij in zijn greep neemt als het eerste.

[ 2015, Nimisa Publishing House. website auteur: http://www.joostuitdehaag.nl/  ]

Tags: , , , , , , , , , ,