Tweestrijd – Ton Theunis

image

Een jonkvrouw die haar vader en vrienden wil redden. Dit eerste deel van een reeks fantasieboeken is een waar avontuur om van te smullen. De kaft van het boek verkondigt dat het een aanrader is voor liefhebbers van Harry Potter, De Grijze Jager en Tolkien, en daar is geen woord van gelogen. Dit Young Adult boek combineert een
goede schrijfstijl, humor, fantasie en avontuur in een verrassend verhaal dat de basis zal vormen voor attracties en entertainment in het toekomstige themapark WitchWorld dat in 2020 de deuren zal openen bij Almere. Voordat ik er verder over uitweid alleen dit:

Als je houdt van fantasie, humor en avontuur dan mag dit boek niet aan je collectie ontbreken.

Het Verhaal

Jonkvrouw Elaine van Berlichem, 16 jaar oud, wordt door haar ouders
naar het klooster gezonden waar zij zal leren lezen, schrijven en in
aanraking zal komen met zieken en armen. Het zal een goede leerschool
voor haar zijn, hiervan zijn haar ouders overtuigd, en met tegenzin doet
Elaine wat er van haar gevraagd wordt. In het klooster raakt zij
bevriend met Pippijn, de zoon van een groothertog, en diens schildknaap
Ivar. Al snel blijkt dat het buiten het klooster niet veilig is. Er dreigt gevaar in het noorden waar een zwarte heks woont en een voorspelling zegt dat ze Pippijn wil ontvoeren. Wanneer het gevaar naderbij komt, trekt de goede Bonifacius, de stichter van het klooster, erop uit om de heks te stoppen. Maar hij en zijn metgezellen verdwijnen. Elaine’s vader schiet te hulp, maar ook hij verdwijnt spoorloos. Het is vervolgens aan Elaine om de gevaarlijke tocht noordwaarts te maken met hulp van haar vrienden, Pippijn, Ivar en de trol Toerio.

De Sfeer

Het boek start in een sfeer die doet denken aan onze helden van Harry Potterin Hogwarts/Zweinstein met de reis en het verblijf in het klooster, de vriendschap tussen de hoofdpersonages en het gevaar dat ondanks alles steeds dichter bij
de kloostermuren lijkt te komen. Via een reis die dezelfde avontuurlijke gevoelens oproept als de serie van de Grijze Jager, en vol namen en verwijzingen die doen denken aan de werelden van Tolkien (Bodimir, Semalion), belandt onze heldin van een normale wereld in de 8ste eeuw langzamerhand in een fantasieland waar trollen en magie een gewoonte lijken te zijn. Naast de drie genoemde grote fandoms, zijn er nog twee die ik wil vergelijken met dit boek want ook voor alle fans van Jim Henson’s The Labyrinth zal dit een verhaal zijn om bij weg te dromen. Veel van de omgevingen waarin Elaine zich vooral later in het verhaal begeeft, doen denken aan deze filmische sfeer, heerlijk dus! Maar ook diegene onder ons die zich de verhalen van Jack Vance kunnen herinneren, zullen dit een prachtig boek  vinden. Naast het mooie taalgebruik hebben alle karakters hun eigen fouten en onvolkomenheden, de helden zijn soms ook wel schelmen en de tocht naar Almeria zit door deze mooie (soms verkapte) omschrijvingen vol humoristische situaties.

Het Park

Als lezer kan je een goede voorstelling maken van hoe het toekomstige
themapark eruit kan gaan zien. De plekken die Elaine bezoekt, worden
beeldend beschreven.

“Midden in het dorp stond een enorm bouwwerk dat Elaine deed denken
aan de watertoren van de Oostvaarders. Het gebouw bestond uit een verzameling van de knollen, bollen en uien die de trollen als huizen dienden. Ze waren kriskras naast en boven elkaar geplaatst en het waren er zoveel dat ze samen een soort paleis leken. Trappetjes verbonden de verschillende delen met elkaar.” (p269)

Elaine

In het boek volgt de lezer een jonge heldin die niet snel bang is. Ze is nieuwsgierig ingesteld, klimt uit ramen, smokkelt een katapult het klooster in, heeft een zeer sterke band met haar paard Ulefel, durft weerwoord te geven en commandeert haar vrienden wanneer het haar zo uitkomt. Een sterke vrouwelijke heldin die ondanks haar prachtige karakter de hulp van haar vrienden hard nodig heeft.

Speciale aandacht voor de trollen in het boek en hun leefstijl. Deze kleine wezentjes zijn na het lezen van het boek nog steeds mijn favoriet door de manier waarop hun maatschappij zo feilloos wordt beschreven. Als lezer leren wij deze kuddes kennen door de ogen van Elaine die vrij snel door heeft hoe de trollen leven. Vooral hoofdstuk 17 en 18 zijn hierdoor een lust om te lezen.

“Ik begrijp het niet zo goed….” zei Elaine aarzelend.
“Het is een toevlucht. Dreigt er gevaar, dan trekken de dorpelingen zich terug in het castellum.”
“Zoals het huis van Maknoes?” vroeg ze.
“Elenne snapt het,” antwoordde Armoli.
“Maar die werd daar schatrijk van.”
“Elenne snapt het nóg beter.” (p 270)

Cosplay

Is er potentie tot cosplay? Ja zeker. Vooral Elaine, Pippijn, Ivar en de trol Toerio zullen een leuke herkenbare groep gaan vormen voor cosplayers in de  toekomst. Doordat het verhaal in een historische en fantasie setting is geplaatst hebben de personages kleding die buiten onze tijd valt en dus vormt het maken van deze kostuums een leuke uitdaging.

Onvoorspelbaar

Denk niet na het lezen van deze review dat je het verhaal nu al kent. Het lezen van de achterflap van het boek geeft geen goed beeld van het volle avontuur dat binnenin beschreven staat en hetzelfde geldt voor dit verslag. Het zou zonde zijn om het avontuur weg te geven zonder het te hebben ervaren als lezer. De karakters in dit boek zullen je blijven verbazen, net als de situaties waar zij in belanden en de plekken waar zij langs reizen. Pas tegen het einde kreeg ik door wat er nou precies gaande was en dat maakt het wachten op een deel twee alleen maar met meer enthousiasme. Ik ben benieuwd hoe deze serie verder zal verlopen.

image

Wat zou jij doen?

Elaine heeft vrienden gemaakt met Pippijn van Doornick. De maaltijden in het klooster zijn tweemaal per dag en een vieze brij. In het volgende fragment krijgt Pippijn straf opgelegd voor het maken van een brutale opmerking:

“De jonkheer van Doornick had wat aan te merken op het aantal maaltijden dat hem hier wordt vergund. En we willen de jonker niet teleurstellen, toch?”
Pippijns gezicht kleurde langzaam purperrood.
“Dus, Pippijn van Doornick, voor u zal speciaal worden gedekt hedenavond.” Hij liet een korte stilte vallen. “In het hospice!” brulde hij toen. “Bij de lieden die volgens u beter af zijn dan gij zelf!” (p.39)

Zou jij

a)  Blijven zitten. Liever de brij.

b)  Meegaan naar de hospice waar de zieken liggen.

C)  Kijken wat zijn knappe knecht Ivar doet voordat je besluit.

[ Uitgegeven door Uitgeverij de Kring: http://www.uitgeverijdekring.nl/tweestrijd Bestel ook online als eBook voor € 9,99 of als paperback €18,95, september 2016. Bezoek de site van WitchWorld hier: http://www.witchworld.nl/  review voor cosplaywijzer]

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,