Licht Over de Stad – Margreet Maljers

image

Een aanrader? Jazeker!

Opwinding toen ik zag dat er een vervolg zou komen op De Gids van Margreet Maljers, vooral omdat de Duitse soldaat genoemd werd. De twee potentiële aanbidders in deel 1 werden niet volledig benut, want als snel was het meer Evert en Elja en was de Duitse soldaat vergeten. Ik geloof dat dit ook mijn kritiek puntje was van het eerste deel – de potentie die het karakter bracht en hoe dat was blijven liggen.

Heerlijk dus om een vervolg te zien verschijnen waarin de punten die ik in deel 1 mistte verwerkt zijn. Dit deel is een goede toevoeging en maakt het verhaal van De Gids een stuk completer. Had ik in De Gids nog het idee dat de Duitse Soldaat misschien wel een knappe man was die vanwege het lot aan de verkeerde kant vocht, geeft Licht Over De Stad gelukkig meer prijs over het karakter van de Soldaat, inmiddels een rank hoger, zonder ongeloofwaardig te worden. De liefde tussen Evert en Elja wordt door dit vervolg versterkt en mijn twijfel aan het geluk van de hoofdpersonages is nu weggenomen. Een paar kwesties uit het eerste boek worden verder uitgelicht, zaken uit deel 1 worden niet vergeten, en het avontuur sleept de lezer mee tot de laatste bladzijde.

Het einde is zo geschreven dat mijn eerste gedachte was dat dit boek ook zeer geschikt zou zijn voor een verfilming. Maar over het einde verklap ik natuurlijk niets.

Voor een ieder die houdt van oorlogsromans, van realistische avonturen, van romantiek en van verhalen die zich afspelen op Nederlandse bodem is dit een echte must. (Lees eerst ook De Gids).

Weer een heerlijk verhaal zoals alleen Maljers ze schrijft. Ik heb ervan gesmuld.

[ Op Goodreads hier te vinden / Uitgeverij Zomer & Keuning ]

Tags: , , , , , , , , , , , ,