De Verhalen van Amersfoort – Abe J. van der Veen

image

Vermakelijk, kort en krachtig en helemaal uit de oude doos. Wat ben ik blij dat er iemand is die volksvertellingen – of het nou lijkt op mythen of gebaseerd is op historische details- heeft neergeschreven. Nederland is een land waar de mensen de neiging hebben te vergeten dat ze wel degelijk een geschiedenis hebben! Abe zorgt ervoor met dit boek dat enkele verhalen niet verloren zullen gaan. Dit was Nederland vroeger: Dit was Amersfoort.

Zijn schrijfstijl is als dat van een verteller. Als je houdt van volksverhalen, legenden en folklore zal dit boek je zeker aanspreken. Verwacht geen ellenlange verhalen met lange diepe zinnen: die zijn niet nodig. Abe geeft alle details die de tijd hebben getrotseerd en verteld ons zo op sprookjes-wijze ieder verhaal van begin tot eind. Los van de verhalen heeft hij korte uitleggen staan over de waarschijnlijke achtergrond en origine van deze verhalen. De bronnen heeft hij keurig vermeld en het geheel is opgefleurd door fraaie illustraties. Het is een sagen boek zoals een sagen boek hoort te zijn, en voor ieder met een interesse in sagen, sprookjes, mythen, Amersfoort of gewoonweg de Nederlandse geschiedenis is dit boek een aanrader.

[ Op Goodreads hier te vinden / of bestel via de site van Abe ]

Tags: , , , , , , ,