De toverlantaarn (Spokenjagers #1) – Maarten Kroon

image

Vermakelijk kinderboek met donkere fantasie en soms best heftige onderwerpen. De Toverlantaarn doet denken aan het Sierra computerspel Phantasmagoria en de eerste websites die je op trefwoord Phantasmagoria in de afgelopen jaren tegenkwam (en ik geef toe, ik heb daar vaker naar gezocht omdat Phantasmagoria een favoriet spel van mij was). De schrijver was wellicht geïnspireerd door bovengenoemde? Het was dus ook een hele leuke verassing dat dit boek dat ik per toeval in bezit kreeg mij zoveel aan de wereld uit het spel deed denken. Leuk!

De Toverlantaarn is een boek over kinderen in een oud huis, in grimmige sferen, in bovennatuurlijke situaties en bovenal over vriendschap en familie.

Bas is een jongen die gepest wordt, iets waar hij makkelijker slachtoffer voor is dan anderen omdat hij niet lekker in zijn vel zit. Hij heeft het idee dat zijn moeder meer van zijn tweelingbroer Jochem houdt. En hij mist Jochem heel erg, want Jochem is met een ongeluk om het leven gekomen. Het is meteen duidelijk dat Bas het zwaar heeft, en zijn familie ook. De oplossing wordt gevonden door te vluchten. Een nieuw huis moet een nieuwe start opleveren. Maar dat gaat anders dan gepland.

De Toverlantaarn is een goede opzet naar een reeks spannende en soms ietwat duistere kinderboeken. Het boek zou ik aanraden voor kinderen na de leeftijd van 9 jaar in verband met heftige thema’s. Zo gaat het boek over overledenen, over hemel en hel, over necropolis, is er sprake van zombie-achtige wezens, is er veel duister en mystieke drek, zijn er zware ongelukken en gruwelijke moorden en is het verhaal al met al niet geschikt voor de jonge kinderen en mensen die op zoek zijn naar fleurige vrolijke verhalen.

Toch blijft de toon niet kommer en kwel en is er een lichtpuntje hoop. Ik heb ondanks de zware thema’s en de spookachtige sfeer mij prima vermaakt met het lezen van dit boek en ik ben erg nieuwsgierig hoe het de jonge Bas verder zal vergaan.

[ Hier te vinden op Goodreads / uitgeverij de Boekerij ]

Tags: , , , , , , , , , , , , ,